GÜLMENİN İNSAN ÖMRÜ VE SAĞLIĞINA ETKİLERİ

Gülmenin insan ömrü ve sağlığı üzerindeki yapılan araştırmalara göre güçlü bir mizah anlayışına sahip insanların hastalığa, özellikle kardiyovasküler hastalıklara ve enfeksiyona sahip olmalarına rağmen daha uzun yaşadıkları bulundu. Norveçli araştırmacılar, ülkelerindeki 53.556 kadın ve erkek arasında mizah duygusu ve ölüm oranı arasındaki bağlantı üzerine 15 yıllık bir çalışmanın bulgularını bildirdi. Ekip, onaylanmış bir anket kullanarak mizahın bilişsel, sosyal ve duygusal bileşenlerini değerlendirdi.

Bulgular, kadınlar için mizah anlayışının bilişsel bileşenindeki yüksek puanların tüm nedenlerden yüzde 48 daha az ölüm riski, yüzde 73 daha düşük kalp hastalığından ölüm riski ve yüzde 83 daha düşük enfeksiyondan ölüm riski ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Erkeklerde yalnızca enfeksiyondan ölüm riski için bir bağlantı bulundu. Yüksek mizah puanına sahip olanlar yüzde 74 oranında azalmış riske sahipti. Yazarlar, cinsiyet farklılıklarının erkekler yaşlandıkça mizah puanlarındaki hafif düşüşten kaynaklanıyor olabileceğini öne sürüyor. Mizahın sosyal ve duyuş sal bileşenleri için bir ilişki bulunamadı.

Komik bir filme gülmek, sağlık için çok az sonucu olan bir aktivite gibi görünebilir, ancak araştırmalar, gülmenin içerdiği 20 kadar yüz kasının egzersizden daha fazlasını yaptığını gösteriyor. Bu araştırmaya göre, kahkaha, mizah ve mutluluğun sağlık ve uzun ömürlülükte kilit rol oynadığını ve yüksek tansiyon, grip, kalp hastalığı, artrit ve diyabet gibi çeşitli hastalıkları ve koşulları olumlu yönde etkileyebileceğini gösteren en son araştırmalar arasında yer alıyor. 

Kahkaha atmanın sizin için iyi olduğu kavramı aynı zamanda tedavide yaşam kalitesini iyileştirmek, biraz ağrı kesici sağlamak, rahatlamayı teşvik etmek ve stresi azaltmak için kullanılıyor. Bazı merkezler artık bir tür mizah terapisi sağlıyor. ABD'deki her beş Ulusal Kanser Enstitüsü tedavi merkezinden biri film izlemeyi, kasetleri dinlemeyi, kitap okumayı veya mizah atölyelerine katılmayı içeren yoga gibi egzersizlerle de birleştirilebilir imkanlar sağlayan birimleri tedavi merkezlerinde konumlandırıyor.

Depresyon dahil düşük ruh halinin fiziksel sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceği uzun zamandır kabul edilmektedir. Örneğin, kalp baypas ameliyatı sırasında depresyonda olan hastaların, sonraki beş yıl içinde ölme olasılığı iki katından fazladır. Aşırı stresin tetiklediği stres kimyasalları, kalp hastalığı veya felçten ölüm olasılığını da ikiye katlayabilir.

Araştırmalar, kahkaha ve mizahın sağlık ve uzun ömür üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini gösteriyor. Mutluluk ve kahkahanın kandaki doğal hücre aktivitesini ve tükürükte serbest radikal temizleme kapasitesini artırdığı ve stres hormonu kortizol seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir. Ayrıca kahkahanın beyinde ağrıyı kontrol etmeye yardımcı olan endorfin gibi özel nörotransmiter maddelerin salınmasına neden olduğu düşünülmektedir. Daha fazla nefes alma, daha fazla oksijen kullanımı ve daha yüksek kalp atış hızı dahil olmak üzere kahkahanın daha doğrudan fiziksel etkileri de vardır.

Bazı araştırmalar, kahkahanın bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini öne sürüyor. Japonya'nın Osaka Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar, bir grup erkek ve kadına 75 dakikalık komik bir film gösterdiklerinde, hücre aktivitesinin kan seviyelerinin yüzde 26,5 arttığını buldular.

MUTLU EVLİLİK GRİBİ ÖLDÜRÜYOR!
Mutluluk ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirir. Birmingham Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, gribe karşı yüksek antikor seviyeleri ile mutlu bir evlilik arasında bir bağlantı buldu. En yüksek evlilik memnuniyetine sahip olanlar, dört hafta sonra grip aşısına karşı daha yüksek antikor yanıtlarına sahipti. Kuzey Carolina Üniversitesi'nde yapılan ikinci bir çalışma, evlilikteki mutluluğun düşük tansiyon ve daha az stres hormonu ile bağlantılı olduğunu gösteriyor.

Yine Japonya'da bulunan Uluslararası Bilim İlerleme Vakfı'nın yaptığı bir araştırma, kahkahanın diyabetik nefropatinin ilerlemesinde rol oynayan bir proteinin düzeylerini düşürdüğünü, diyabetin bir sonucu olarak ortaya çıkan ve başlıca nedeni olan bir böbrek hastalığı olduğunu gösterdi. Seviyeler, bir komedi şovunu izledikten hemen sonra önemli ölçüde düştü. Araştırmacılar, "Kahkahanın diyabetik nefropatinin alevlenmesini önlemedeki yararlı etkileri şiddetle önerilmektedir" diyor.

Ancak kahkahanın etkileriyle ilgili en önemli bulgulardan biri, artritten kansere kadar geniş bir hastalık yelpazesinde anahtar rol oynayan ve sıklıkla neden olan yaşa bağlı birçok kronik hastalığın bir bileşeni olan iltihaplanma üzerindeki etkisidir. Oxford University Press Tıp Dergisi Romatoloji'de bildirilen araştırma, romatoid artritli hastaların mizahi bir film izledikten sonra önemli inflamatuar bileşiklerin kan seviyelerinin önemli ölçüde düştüğünü gösterdi.

Şu ana kadar yapılan araştırmalara göre gülüşün insan sağlığı ve psikolojisi üzerindeki olumlu etkilerinden bahsettik öyleyse uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olurken güzel bir gülüşe de sahip olmak için mutlaka uzmanlarımızdan randevu alınız!